Intervju sa Alenom Đulimanom, menadžerom firme Staklorad Mostar

Kroz intervju sa Alenom Đulimanom, menadžerom firme Staklorad Mostar, dobijamo uvid u poslovanje firme Staklorad Mostar koja je, kroz dugogodišnji rad, razvila veliki broj zadovoljnih kupaca i u budućnosti planira ekspanziju proizvodnje.

Možete li nam nešto ukratko reći o firmi, o njenom osnivanju pa do danas?

 

Staklorad je osnovan 1977. godine i u prvim godinama poslovanja djelatnost se odnosila isključivo na obradu ravnog stakla i ogledala. U poslijeratnom periodu pojavila se potreba za širenjem i tada smo našu ponudu obogatili visokokvalitetnim ALU i PVC otvorima, te staklenim fasadama. Za vrlo kratko vrijeme Staklorad je stekao brojne  zadovoljne kupce, a svoj puni uspon je doživio prije 5 godina kada smo proizvodnju preselili u novoizgrađeni objekat u

mostarskom naselju Kočine.

Sada Staklorad upošljava 12 radnika, a uz najsuvremenije strojeve, kvalitetnu radnu snagu i odlične uvjete rada zadovoljava sve proizvodne standarde.

 

Šta karakteriše Vašu firmu, po čemu se izdvajate od ostalih?

 

Želim istaknuti da radimo isključivo s viskokokvalitetnim materijalima, PVC profilima njemačke firme Salamander,  ALU-profilima domaćeg proizvođača Feal te kvalitetnim njemačkim okovima. Imamo jako dobar omjer cijene i kvalitete, a nudimo i mogućnost obročnog plaćanja putem Shopping kartice Raiffeisen banke.

 

Da li uspostavljate saradnju s nekim drugim firmama?

 

Naravno, uvijek smo otvoreni za suradnju. Želim istaći da dosta dobro surađujemo s građevinskim poduzećima za koje vrlo često i, na obostrano zadovoljstvo, radimo velike objekte. Također sudjelujemo na tenderima u konzorcijima s drugim poduzećima, a imamo i dobru suradnju i sa nekoliko firmi iste djelatnosti.

 

Da li imate nekih novosti što se tiče PVC profila?

 

Firma Salamander, čije profile koristimo, uvijek ima novitete kojima se prilagođava uvjetima i potrebama tržišta. Istakao bih novi profil pod nazivom Blue Evolution koji, sa svojih 92 mm ugradbene širine i ostakljen termoizolacionim „Low-E“ staklom, pruža maksimalnu uštedu energije i pruža vrhunsku toplinsku i zvučnu izolaciju.

 

Koji argument će definitivno ubijediti klijenta da se odluči za Vas?

 

Vrhunski dizajn i kvalitet profila, obrada profila i stakla na najmodernijim CNC strojevima uz upotrebu visokokvalitetnog okova. I što je najbitnije istaći - odnos cijene i ponuđenog finalnog proizvoda uz dugi garantni rok je zasigurno dobar razlog za suradnju s nama.

 

Mnogo se govori o energetskoj efikasnosti i redukciji CO2, bezolovnim stabilizatorima kao i mogućnosti recikliranja i očuvanju resursa kod PVC profila. Na šta bi Vi stavili fokus?

 

Naglasak uvijek stavljamo na energetsku efikasnost koja rezultira velikom uštedom energije, što je danas jako bitno kako za krajnjeg potrošača, tako i za okolinu. Što se tiče stabilizatora, bili oni olovni ili bezolovni, oni nemaju direktan uticaj na okolinu, pozitivan ni negativan. Ugradnja modernih energetskih prozora može znatno smanjiti troškove u svakom domu, a istovremeno dati veliki doprinos zaštiti klime.

 

Koji razlog klijenti najčešće navode kao razlog ugradnje PVC profila?

 

U praksi se klijenti, prije same odluke, konsultiraju s nama, pri čemu im mi argumentovano pružimo potrebne informacije o prednostima PVC-a u odnosu na druge materijale. To su, prije svega, bolja i toplinska i zvučna izolacija u odnosu na ostale materijale, dugi vijek trajanja bez posebnog održavanja i naknadnih troškova (bojanje, lakiranje i sl.), i sve to za nižu cijenu.

 

Koliko je na našem području prisutna upotreba PVC i ALUprofila?

 

Posljednjih nekoliko godina upotreba PVC i ALU profila je u stalnoj ekspanziji. Naši kupci su uvelike shvatili prednosti PVC-a i aluminijuma, tako da se takvi profili kod nas sve više koriste kako za izradu otvora, tako i za izradu fasada, staklenih bašta i balkonskih ograda, i druge namjene.

 

Kakvi su planovi firme za ovu godinu, da li planirate predstaviti se na nekom sajmu?

 

U 2011. godini planirali smo proširiti proizvodnju nabavkom dodatne proizvodne opreme, kako bismo olakšali i ubrzali proizvodnju, te se prilagodili sve većim zahtjevima tržišta i našim kupcima kojih je svake godine sve više. Također planiramo iskoristiti eventualne državne poticaje za unapređenje poduzetništva, kako bismo zaposlili nove radnike.

 

© Staklorad d.o.o.  2014